Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Małpi chlebek

Odrywane ciasto cynamonowo-karmelowe, znane też pod nazwą monkey bread czy małpi chlebek. 

Idealne - gdy za oknem plucha lub mróz. To właśnie wtedy cynamon pachnie najpiękniej. To właśnie wtedy cynamon zwiastuje nadchodzące święta... 

Skusicie się? Mnie na "złą" drogę sprowadziły www.mojewypieki.com


Składniki:

  • 490 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 szkl. jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g roztopionego masła do obtaczania kulek

Sposób przygotowania:

Do niedużego garnuszka rozkrusz drożdże, zasyp łyżką cukru i rozetrzyj. Zalej 1/4 szkl. letniego mleka i wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wsyp do miski. Dodaj rozczyn, resztę letniego mleka, cukru (z pierwszej części przepisu), sól i wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj 30 g roztopionego masła. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj kulę, oprósz mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotuj formę z kominkiem i wysmaruj ją łyżką masła. 

Ciasto wyjmij z naczynia, krótko zagnieć i rozwałkuj na kwadrat o boku 23 cm. Ostrym nożem natnij ciasto wzdłuż 7 razy, by otrzymać 8 pasów, a następnie 7 razy w poprzek, by otrzymać równą kratkę czyli 64 kwadraciki. Z powstałych kwadracików uformuj kulki. 

Uformowane kulki obtaczaj najpierw w rozpuszczonym maśle, a następnie w posypce z cukru trzcinowego i cynamonu. Układaj je w formie jedna obok drugiej. Przykryj ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości na około 45 minut.

Piecz 25-30 minut w 180 st. bez termoobiegu. Po wyjęciu z pieca natychmiast wyjmij ciasto na talerz. 








Komentarze