Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kotlety z kaszy jaglanej

Zdarza Ci się ugotować za dużo kaszy? Mnie często. Ale czasem z premedytacją gotuję więcej. Wykorzystuję ją między innymi do przygotowania kotlecików - lekko orientalnych, aromatycznych, smacznych i będących ciekawą alternatywą dla tradycyjnego kotleta mielonego.



Składniki:

  • 400 g ugotowanej kaszy jaglanej (120 g suchej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ostudzoną ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do miski. Dodaj przyprawy, natkę pietruszki, jajko i bułkę tartą. Wymieszaj i uformuj kotleciki.

Na talerz wysyp mąkę kukurydzianą i obtaczaj w niej kotlety. 

Smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor z obu stron. 




Komentarze