Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Czekolada na gorąco

Jeszcze dwa tygodnie temu byłam wielką fanką Pijalni Czekolady Wedel. Zawsze byłam bardzo zadowolona z serwowanej tam czekolady. Zawsze wspominałam ją z błogim uśmiechem. 

Dwa tygodnie temu przyszło rozczarowanie. W sumie to żadna z podanych nam czekolad nie spełniła moich oczekiwań. Były niemalże zimne i, co najsmutniejsze, mocno rozrzedzone. To była chyba ostatnia moja wizyta w Pijalni Czekolady. Nie ukrywam, że dość droga.

Czekolada na gorąco, na którą przepis znalazłam na Kwestii Smaku, zdecydowanie bardziej trafia w mój gust. Jest gęsta, esencjonalna. Warta każdej minuty spędzonej w kuchni. Może na moim zdjęciu nie prezentuje się tak pięknie, jak na Kwestii Smaku, ale... smak jest boski.



Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 50 ml kremówki
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:

Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj kakao ii co chwilę mieszając, zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj połamaną na kawałeczki czekoladę. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i uzyska gładką jednolitą konsystencję. 

Przelej do filiżanek. Jeśli lubisz dodaj pianki marshmallow. Jeśli gorzka czekolada jest dla Ciebie za gorzka, dodaj mleczną, albo gorzką dosłódź do smaku. 

Komentarze