Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zupa z cukinii i szpinaku

Gdy czuję potrzebę odtrucia organizmu, szukam przepisów na coś zielonego. Ta zupa jest kwintesencją zieleni - jej intensywny zielony kolor, uzyskany dzięki szpinakowi, mówi wszystko ;)

Sceptykom dobrze radzę - spróbujcie :) Będziecie zaskoczeni. Chipsy z szynki łamią aksamitność kremu.



Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 500 ml bulionu (najlepiej domowego, warzywnego)
  • 2 garście liści szpinaku
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 plastry dobrej jakości szynki wędzonej
  • 100 g kaszy perłowej (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu)
Sposób przygotowania:

Cukinię i por oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do gorącego bulionu. Dodaj czosnek i gotuj 20 minut, aż cukinia zmięknie. Dodaj umyty szpinak i bazylię. Całość zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Do jogurtu dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wlej do garnka i dokładnie wymieszaj.

Szynkę pokrój w cienkie paseczki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż chwilę, aż szynka stanie się chrupiąca.

Zupę wlej do miseczek, dodaj kaszę i udekoruj chipsami z szynki.

Komentarze