Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Placek z kruszonki

Ciasto z kategorii "ekspresowe". Mnie jednak niewiele potrzeba do szczęścia :) Produkty zwykle mam w lodówce, więc cała praca polega na zmotywowaniu się do wymieszania ich i wstawieniu do piekarnika.



Spróbujesz?

Składniki:

  • kostka masła
  • 20 dag cukru
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 300-400 g dżemu (u mnie śliwkowy, malinowy...)
Sposób przygotowania:

Formę wysmaruj tłuszczem (może być tortownica, może być naczynie żaroodporne). 

Z podanych składników (bez dżemu) przygotuj kruszonkę. Połowę wysyp równomiernie do formy, posmaruj dżemem i wysyp resztę ciasta.

Jeśli lubisz, możesz posypać płatkami migdałowymi

Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piecz 50 minut.



Komentarze