Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pasta kanapkowa z tuńczyka

Pasty kanapkowe to kulinarne "must have". Wystarczy kilka prostych składników, które wymieszane znacząco wzbogacają nasze śniadanie czy kolację. Dziś pasta z tuńczyka - jedna z moich ulubionych :)



Składniki:

  • 70 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 150 g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Tuńczyka odsącz i rozdrobnij widelcem. Cebulkę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Wymieszaj je z twarożkiem i jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z pieczywem... 





Komentarze