Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Leśny mech - ciasto ze szpinakiem

Niepodważalnym atutem tego ciasta jest jego piękny kolor. Zawdzięcza go szpinakowi, którego większość dzieci po prostu nie lubi. Dla mnie jest to genialny sposób na przemycenie go w diecie mojej młodszej córki. Spróbujecie?



Składniki:

  • 450 g świeżego szpinaku
  • 2/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka ricotta lub mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kwaśne owoce (jagody, granat, żurawina, maliny...)
Sposób przygotowania:

Szpinak umyj, osącz, włóż do garnka i mieszając podgrzewaj 1-2 minuty, aż zwiędnie. Wyłóż na sitko i odciśnij. Zblenduj na zielony mus.

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na jasną puszystą masę. Następnie cieniutkim strumieniem dolewaj olej - nie przerywając ubijania. Dodaj mus ze szpinaku i zmiksuj całość na małych obrotach. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj na małych obrotach do połączenia składników.

Masę wylej do formy o średnicy 24 cm (dno wyłóż papierem) i piecz 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjmij i całkowicie ostudź.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj ser i zmiksuj na małych obrotach. Dosłódź według uznania. 

Ciasto przekrój na dwie części - dolna znacznie grubsza. Z górnej kopułki wybierz łyżką ciasto. 

Zielony blat posmaruj serową masą. Posyp pokruszonym ciastem i udekoruj owocami.

Komentarze