Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Koktajl melonowy z malinami

Koktajle są dla mnie promieniem słońca w ciemne listopadowe wieczory. Nie każdy lubi zimne napoje o tej porze roku, ale czasem, gdy dopada mnie jesienna depresja, przypominają o ciepłych letnich dniach na tarasie... 

Latem taki chłodny koktajl można dodatkowo wzbogacić o kostki lodu i stanie się orzeźwiającą alternatywą dla sklepowych napojów :)



Składniki:

  • 1 mały melon
  • 1 kiwi
  • garść malin (świeżych lub mrożonych)
  • 100 ml maślanki lub kefiru
  • 5-6 listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:

Melona i kiwi obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Wszystkie owoce oraz miętę umieść w blenderze kielichowym, dodaj maślankę lub kefir i zmiksuj. Przelej do szklaneczek i udekoruj płatkami migdałowymi.

Komentarze