Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kluski kładzione

Pomysł, by przygotować kluski kładzione, zrodził się, gdy wspólnie z moją ośmiolatką czytałyśmy "Asiunię" Joanny Papuzińskiej. Troszkę zbierałam się w sobie, bo nigdy wcześniej ich nie robiłam, a w moim domu rodzinnym też nie gościły. 

Jestem pozytywnie zaskoczona - przede wszystkim krótkim czasem przygotowania, ale też łatwością całego procesu. Podana porcja jest dla jednej osoby - nie ukrywam, że ja zrobiłam od razu z czterech ;)

Polecam Wam zarówno przepis na kluski, jak i książkę "Asiunia" - bardzo pouczająca i dla dziecka, i dla rodzica.



Składniki:

  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki wody
Sposób przygotowania:

Do miski wlej rozbite jajko, dodaj wodę i sól. Rozmieszaj widelcem. Do roztrzepanej masy dodaj mąkę i wymieszaj. 

W garnku zagotuj wodę i lekko ją osól. Nakładaj kolejne porcje ciasta wielkości 1/3-1/2 łyżki i wkładaj do wody. Możesz najpierw zanurzyć łyżkę w gorącej wodzie, nie będzie się wówczas ciasto przyklejać. Postępuj tak, aż zużyjesz całe ciasto (z 1 porcji powinno się zmieścić na raz). 

Gotuj 2 minuty od zagotowania. 

Podawaj tak, jak lubisz. Ja przygotowałam okrasę z wędzonej słoninki i cebulki. Będą pyszne z gulaszem lub  sosem grzybowym. Dzieciakom smakują też z masełkiem i cukrem.


Komentarze