Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Spaghetti z mięsem i warzywami

Mam w domu kilku miłośników makaronów. Sama też się do nich zaliczam :) Często w  związku z tym eksperymentuję i wzbogacam sos pomidorowy różnymi dodatkami. Tym razem padło na mięso i warzywa i muszę się pochwalić - to jeden z lepszych sosów do makaronu w moim wykonaniu :)



Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g startych na tarce warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • olej
  • świeżo ugotowany makaron - u mnie kolorowe penne
Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej, lekko posól i zeszklij. Dodaj mięso i smaż, aż się zetnie. Następnie wrzuć starte warzywa oraz przyprawy. Smaż przez chwilę, często mieszając. Podlej niewielką ilością wody i duś 5-10 minut pod przykryciem. 

Następnie dodaj osączony groszek i pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj zioła. Duś, aż groszek zmięknie. 

Świeżo ugotowany makaron polej sosem i podawaj :)

Komentarze