Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pizza, która zawsze się udaje

Pizza na obiad czy kolację to marzenie niejednego dziecka. Tego dużego też ;) 

Przepis, który Wam dziś polecam, jest przepisem na ciasto. Dodatki - to już wybór każdego z Was z osobna. 

Ja zazwyczaj na cieście rozsmarowuję sos pomidorowy z ziołami i czosnkiem, układam szynkę, pieczarki, cebulkę, paprykę, czasem dodaję oliwki czy kapary. Całość obficie posypuję żółtym serem. Mmmmm...



Składniki:

  • 1 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Z drożdży, cukru, połowy wody i 2 łyżek mąki zrób rozczyn. Pozostaw na ok. 10 minut w ciepłym miejscu.


W misce wymieszaj pozostałą mąkę, sól, olej, resztę wody i rozczyn. Wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od rąk i będzie puszyste. 

Odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce.

Dużą blachę posmaruj cienko olejem, posyp mąką. Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż na blachę zachowując grubszy brzeg.

Posmaruj sosem i ułóż dodatki. Piecz 15-20 minut w 220 st.



Komentarze