Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kartofle zapiekane z mięsem i grzybami

Sezon grzybowy - czas start :) Z przyjemnością obserwuję znajomych grzybiarzy - początkowo nie mieli nadziei na jakiekolwiek zbiory. A tu niespodzianka :) 

Moje ulubione danie z grzybami to obiadowa zapiekanka. Przepis ten ma już ponad 20 lat. Pamiętam to danie w wykonaniu cioci Irenki - zapalonej grzybiarki, gdy jako kilkulatka odwiedziłam ją i wujka z rodzicami. Nadal pamiętam ten smak. 



Składniki:

  • 1 kg mięsa - karkówka, drób, boczek, kiełbaska...
  • grzyby leśne
  • 4 cebule
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 szkl. śmietany kwaśnej
  • przyprawa do mięsa
  • 3 ząbki czosnku
  • olej

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, pokrój w plastry i posyp przyprawą. Mięso wyłóż na posmarowaną olejem blaszkę i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Podpiecz przez ok. 15 minut.

Cebulę obierz i pokrój w plastry. Ziemniaki obierz, umyj - pozostaw w całości. Cebulę i ziemniaki posyp przyprawą do mięsa.

Grzyby oczyść, umyj, pokrój. Podsmaż je na rozgrzanym maśle.

Ziemniaki, cebulę i podsmażone grzyby wyłóż na podpieczone mięso. Blaszkę przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 45-60 minut w 180 st. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, polej śmietaną i posyp żółtym serem. 

Piecz jeszcze ok. 20-30 minut. Posyp posiekanym czosnkiem.

Idealnie smakuje z surówką z kapusty kiszonej lub świeżej. 




Komentarze