Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Czarna polewka - czernina

Jedna z najstarszych zup polskich. O czarnej polewce pisał chociażby Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu". 
Zupa mająca zarówno wielkich miłośników, jak i zagorzałych przeciwników. Wszystkie kontrowersje skupiają się na jednym ze składników - chodzi o krew z kaczki. Co kto lubi :) Dla odważnych -przepis :)



Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kaczki (korpus, szyja, skrzydła) + udka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 por
  • gałązka lubczyku lub czubata łyżeczka suszonego
  • 1 cebula
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 4 litry wody
  • 250 ml krwi kaczej
  • 100 g mieszanych suszonych owoców (śliwki, morele, gruszki...)
  • śmietana do zabielenia zupy1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • kilka suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • makaron


Sposób przygotowania:

Mięso oczyść, umyj i włóż do garnka z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż pojawią się na powierzchni szumowiny. Zbierz je za pomocą sitka lub łyżki.

Suszone owoce i grzyby wrzuć do małego rondelka, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Następnie gotuj do miękkości i odcedź. 

Do gotującego się mięsa włóż obraną i umytą włoszczyznę oraz opaloną nad ogniem cebulę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny. 

Powstały wywar przelej przez metalowe sitko do mniejszego garnka - pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń. 

Do rosołu wrzuć ugotowane suszone owoce. 

Do surowej krwi o temperaturze pokojowej dodaj ocet i cukier. Połącz z mąką rozrobioną śmietaną i dokładnie rozmieszaj, by nie było grudek. 

Rosół zagotuj. Cienkim strumieniem wlej do niego krew, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Ewentualnie sokiem z cytryny/octem i cukrem. Doprowadź do wrzenia.

Podawaj z makaronem.




 

Komentarze