Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ryżowa zapiekanka z jabłkami i budyniem

Ryż z jabłkami to klasyka. Idealny na "utylizację" zbyt dużej ilości ugotowanego ryżu. Rewelacyjny na ciepło. Pyszny na zimno. Pachnący cynamonem...



Składniki:

  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 6 jabłek
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 160 st. 

Budyń ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż ryż równą warstwą. Na ryżu ułóż plastry zimnego masła. 

Jabłka umyj, obierz i pokrój w półplasterki. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru i cynamonem. Ułóż na ryżu. Zalej gorącym budyniem.

Wstaw do piekarnika na 25 minut. Podawaj ciepłe lub zimne - tak jak lubisz. Ciepłe lepiej wygląda. Zimne lepiej się kroi ;)






Komentarze