Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Placuszki z twarogiem

Inspiracji śniadaniowych ciąg dalszy. Placuszki z białym serem to sprytne rozwiązanie dla Tadków-niejadków. Dla tych, którzy za białym serem na kanapce nie przepadają. Podane z sosem malinowym albo syropem klonowym, albo cukrem pudrem, albo ulubionym dżemem... Tak jak lubicie :)



Składniki:

  • 150 g białego dera półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej
Sposób przygotowania:

Wymieszaj ze sobą rozgnieciony widelcem twaróg, jajka, wodę i mleko. Dodaj suche składniki i wymieszaj za pomocą rózgi.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i nakładaj łyżką małe porcje ciasta. Smaż na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło.

Komentarze