Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ucierany placek z jeżynami i kruszonką

Ciasto z owocami to dobry pomysł - zawsze :) o każdej porze roku :) 

Dzisiejszy przepis testowałam w szczycie sezonu jeżynowego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je z innymi owocami - nawet tymi mrożonymi :)



Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. oleju
  • 500-750 g owoców
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z 3/4 szkl. cukru. Dodaj 3 szkl. mąki, proszek do pieczenia, śmietanę i olej. Całość wymieszaj.

Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż owoce. Posyp kruszonką przygotowaną z 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. mąki i 1/2 kostki masła.

Piecz 40 minut w 180 st.


Komentarze