Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Studio Smaku - wrażenia pełne doznań...

Przypadek sprawił, że na mojej drodze stanęło "Studio Smaku". Oferta zaproponowana przez Michała i Mateusza na osiemnastkę była baaaardzo obiecująca. Doznania, bo tak mówią o serwowanych przez siebie drinkach, zaskakują połączeniami smakowymi (lawenda w drinku?), innowacyjnym sposobem podania (drink w formie lodów?) i dbałością o detale (jadalne zdjęcie!)... 



Rzeczywistość przerosła moje najśmielsze oczekiwania. 



Że drinki były przepyszne, świadczy nieustające zainteresowanie gości. Panowie naprawdę mieli pełne ręce roboty. Elegancko i z wyczuciem zjednali sobie zarówno przeważającą na naszej imprezie młodzież (snapy z jadalnym zdjęciem jubilatów długo krążyły po sieci), starszej młodzieży (babcie i ciocie też były usatysfakcjonowane, co widać na zdjęciach) oraz dzieci! Wata cukrowa i bezalkoholowe lody owocowe to był dziecięcy hit!



Zdjęcia z osiemnastki autorstwa VISION-R Robert Czajczyński :)

Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie "przemaglowała" Michała i Mateusza w temacie receptur. Nie zdradzili mi wszystkiego, ale... Podesłali mi piękne zdjęcia drinków autorstwa Macieja Demela i opisy, które powodują gwałtowne uruchomienie moich ślinianek... Gotowi?


Klasyczny cocktail whisky sour z odrobiną polskiej nuty rabarbaru oraz wanilii. Połączenie dające niesamowitą bombę smaków od kwaśnych dzięki rabarbarowi poprzez słodkość wanilii aż do wytrawnych nut które daje whisky. Cocktail który są w stanie pokochać Wszyscy.


Nowatorski cocktail formie sorbetu. Idealny na upały. Cytryna świetnie komponuje się z syropem z kwiatu bzu, dając niesamowite orzeźwienie


Delikatny cocktail na bazie moreli i rozmarynu. Doskonale łączy się zarówno z wódką jak i ginem. Początkowo słodki, na finiszu wytrawny dzięki rozmarynowi.

Zachęceni? A jako wisienkę na torcie podrzucam Wam barmanów. Dla mnie mistrzowie w swoim fachu. Zespół, który polecam z zamkniętymi oczami, tworzący doznania, o których długo się opowiada, do których chętnie się wraca i za którymi po prostu się tęskni :) Mateusz i Michał. Studio Smaku. 








Komentarze