Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Prawdziwy kisiel owocowy

Wiecie, że lubię szybkie przepisy, prawda? Ale szybkie nie znaczy byle jakie. Niestety kisiel w proszku o aromacie konkretnego owocu jako przekąska, deser czy podwieczorek się nie kwalifikuje. 

Idealnym rozwiązaniem jest kisiel domowy. Tylko z pozoru wymaga więcej pracy. Swym smakiem zaś rekompensuje każdą poświęconą mu minutę :)



Składniki:

  • 500 ml soku owocowego
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • owoce
  • ewentualnie cukier

Sposób przygotowania:

W pół szklanki zimnego soku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Pozostały sok zagotuj, dodaj owoce i cukier. Do gotującego się na małym płomieniu soku dodaj rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszając, gotuj 30 sekund. 

Na zdjęciach kisiel malinowy. Polecam też wiśniowy :)




Komentarze