Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Placuszki z cukinii

Dziś dzielę się z Wami swobodną interpretacją mojej mamy na placuszki z cukinii. Przygotowuje je wielokrotnie w sezonie, ale za każdym razem wprowadzała modyfikacje. 

Ten przepis jest tak pyszny, że został zapisany dla potomnych :) I chyba wprowadzanie zmian zostało zakończone :)



Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 4 jajka
  • 8-9 łyżek mąki
  • sól
  • piperz
  • mała cebula
  • koperek świeży lub mrożony
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Posól. Dokładnie wymieszaj i umieść na sicie, by odciekła. Po 15 minutach odciśnij nadmiar soku i przełóż do miski.

Dodaj pozostałe składniki: cebulkę startą na tarce, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki na złoty kolor.

Przepyszne z jogurtem naturalnym.





Komentarze