Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Placuszki na kefirze z jabłkami

Przepis na idealny poranek w moim domu? Od zawsze placuszki. Od niedawna sandwiche. Osobiście wolę pierwszą wersję i ją właśnie kultywuję w wyjątkową troską. 

Ostatnio testowałam przepis z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel. Zyskał naszą pełną aprobatę :)



Składniki:

  • 2 jabłka
  • 400 g kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. 

Wymieszaj kefir z jajkiem, cukrem, olejem i solą. Do masy dodaj jabłka, mąkę i dokładnie wymieszaj. 

Placuszki smaż na średnim ogniu na patelni delikatnie posmarowanej olejem. 

U nas wygrywa wersja podana z cukrem pudrem lub syropem klonowym. A Ty jakie lubisz?

Komentarze