Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Orzeźwiająca lemoniada z chia - chia fresca

Chia fresca to najprostszy sposób wykorzystania nasion szałwii hiszpańskiej w kuchni. Orzeźwiający napój - idealny na lato - jest jednocześnie bogaty w omega-3, wapń i żelazo.

Jeśli przygotujecie ją na bazie wody kokosowej (osobiście jej nie lubię), to otrzymacie naturalny napój izotoniczny.



Składniki:

  • 1 litr wody mineralnej
  • 4 łyżki nasion chia
  • sok z połowy cytryny
  • plastry z połowy cytryny
  • łyżka miodu
Sposób przygotowania:

W dzbanku lub karafce wymieszaj wodę z miodem i sokiem z cytryny. Dodaj nasiona chia i rozmieszaj. Dodaj plastry cytryny.

Całość wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by nasiona napęczniały. 


Komentarze