Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Orzechowy pudding chia

Raz kupione nasiona chia prawie nigdy się nie kończą. To znaczy jem, jem i jem, a one nadal są. Robię sobie od nich przerwę i nagle znajduję je w czeluściach kuchennej szafki i znowu... jem, jem i jem ;) W różnych wersjach. 

Dziś na orzechowo :)



Składniki:

  • 120 g masła orzechowego
  • 140 g greckiego jogurtu
  • 240 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki miodu
  • 80 g nasion chia
Sposób przygotowania:

Masło orzechowe wymieszaj z jogurtem, mlekiem, miodem i wanilią. Następnie wmieszaj nasiona chia. Schłódź w lodówce pod przykryciem przez co najmniej 4 godziny. 

Podawaj tak, jak lubisz - z bananem, z posiekanymi orzechami lub startą czekoladą.

Komentarze