Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Gryczanka

Zaintrygowana przepisem z "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel postanowiłam przetestować gryczankę, czyli owsiankę z kaszy gryczanej niepalonej. Kinga gorąco ją poleca, zarówno w książce jak i na blogu

Gryczanka to zblendowane namoczone ziarna gryki. Surowej. Brzmi niekonwencjonalnie. Nietypowo smakuje. Ale przyznam Wam się, że jestem zainspirowana do próbowania kolejnych zestawień smakowych na bazie podstawowego przepisu na gryczankę.



Składniki:

  • 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • 4 migdały
  • 1 banan
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • dowolne owoce

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną i migdały wypłucz pod zimną wodą na sicie. Następnie zalej w ceramicznym naczyniu zimną wodą i pozostaw na noc.

Rano odcedź, wrzuć do miksera wraz z bananem, cynamonem i mlekiem. Zblenduj na gładki krem. Udekoruj owocami.


Komentarze