Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Francuskie crepes - przepis podstawowy

Crepes do cienkie naleśniki z mąki pszennej podawane z nadzieniem. To nadzienie właśnie to pole do Waszej interpretacji :) 

Widziałam wersje z nutellą i truskawkami, widziałam z dżemem... Od Was zależy, z czym podacie te ultra cienkie naleśniki. Najważniejsze, by nadzienie było słodkie :)



Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szkl. wody
  • 2 łyżeczki roztopionego masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jaja
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj. Na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię nanoś taką ilość ciasta, by naleśnik był naprawdę cienki.

Smaż z każdej strony do lekkiego zezłocenia. Trwa to naprawdę chwilę.

Podawaj zgodnie z własnymi upodobaniami. U nas wygrał dżem z jeżyn i cukier puder :)

Komentarze