Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Czekoladowe muffinki z colą

Pierwszy raz z wykorzystaniem napoju typu cola w kuchni spotkałam się w programach kulinarnych Nigelli. Jeśli dobrze pamiętam piekła szynkę w coli :)

W swoich przepisach "do przetestowania" natrafiłam ostatnio na wycinek z jakiejś gazety z muffinkami z dodatkiem coli. Nie byłabym sobą, gdybym na najczarniejszą chandrę nie upiekła właśnie ich. Mają wszystkie najważniejsze zalety - są czekoladowe, są niezdrowe i obłędnie pyszne :)



Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczneia
  • 160 g cukru (dodałam kokosowy)
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 150 ml napoju typu cola
  • 4 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugim mokre. Następnie połącz zawartość obu naczyń i krótko wymieszaj.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij każdą z nich ciastem do 3/4 wysokości.

 Piecz 25 minut w 200 st.


Komentarze