Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Wegetariański pasztet z soczewicy

Czasem coś po prostu za nami chodzi. Otwieramy lodówkę -"i nic nie ma". Przeglądamy szafki i to samo wrażenie. Tylko wrażenie, bo tak naprawdę to jedzenia w nich całkiem sporo. 

Ostatnio często mi się to zdarza. Wracam więc do przepisów, które lubię. Przeglądam zdjęcia potraw, których jeszcze nie zamieściłam na blogu. I tak właśnie odkryłam zapomniane zdjęcia tegorocznych wielkanocnych dań ;) 

Nieważne, że aranżacja świąteczna. Ważny jest smak. Ten pasztet z ogórkiem małosolnym to będzie strzał w 10!



Składniki:

  • 200 g suchej czerwonej soczewicy
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka curry
  • 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Soczewicę wypłucz. Zalej zimną wodą i gotuj, aż rozpadnie się na miękką papkę.

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Warzywa wrzuć na rozgrzany na patelni olej i smaż na średnim ogniu ok. 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką, curry i kolendrą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze chwilę, a następnie wymieszaj z rozgotowaną soczewicą i jajkami. 

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz w 190 st. przez 45 minut. Zostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy. 




Komentarze