Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ukraińska baba drożdżowa

Babka drożdżowa to klasyka. Tym razem polecam Wam przepis pochodzący z Ukrainy. Miałam pewne obawy, ale okazały się całkowicie nieuzasadnione. Baba jest pyszna :)


Składniki:
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag drożdży
  • 3 szkl. cukru
  • 7 żółtek
  • 4 białka
  • 25g wódki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej. 

Zagotuj mleko. Wsyp do niego czubatą łyżkę mąki i płaską łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ostudź. Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj. Zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki.

W osobnej misce ubij na sztywno białka, dodawaj stopniowo 2 szkl. cukru. Następnie wmieszaj delikatnie żółtka zmiksowane z 1 szklanką cukru. Wmieszaj również wódkę. 

Do miski z mąką wsyp proszek do pieczenia, dodaj miękkie masło oraz masę jajeczną. Połącz i wyrób ciasto, aż będzie odchodziło do miski. Pozostaw do wyrośnięcia. 

Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wypełnij ja wyrośniętym ciastem. Odstaw do ponownego garowania na 30 minut. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100-110 st. na 60 minut. 

Po upieczeniu i ostudzeniu udekoruj lukrem.






Komentarze