Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Szpinakowa rolada z łososiem i suszonymi pomidorami

Efektowne. Bardzo smaczne. Uniwersalne. Takie dania są najfajniejsze, prawda? 

Dziś polecam Wam zieloną roladę z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami. U nas sprawdza się zawsze :)



Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 30 dag twarożku chrzanowego
  • 10 dag łososia wędzonego w plastrach
  • 5-7 suszonych pomidorów w oliwie
Sposób przygotowania:

Szpinak rozmróź i osącz. Podsmaż go na 2 łyżkach oliwy z masłem. Odstaw do wystygnięcia. 

Dodaj do szpinaku żółtka oraz gałkę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do szpinaku i delikatnie wymieszaj. Powstałą masę rozsmaruj na formie o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym resztą oliwy. Piecz 10-12 minut w 220 st.

Placek szpinakowy wyjmij z piekarnika, przykryj arkuszem papieru do pieczenia i odwróć. Pozostaw przykryty z obu stron do wystygnięcia. Następnie zdejmij z niego papier, na którym się piekł.

Na wierzchu rozsmaruj serek. Ułóż plastry łososia i posiekane suszone pomidory osączone z oliwy. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owiń ściśle folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki. 

Podawaj pokrojoną w plastry o grubości 1 cm.

Komentarze