Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Śledzie w orzechach

Dobry śledzik zawsze mi smakuje. Nawet latem. A ten jest wyjątkowo udany. Połączenie orzechów włoskich, korzennych przypraw i dobrej jakości śledzia w oliwie. Dla mnie ideał :)



Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych typu matias w oliwie
  • 1 szkl. oliwy z oliwek
  • 5 cm imbiru
  • 5 goździków
  • pieprz czarny w ziarnach
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:

Śledzie osącz z oleju. Pokrój je na paski o szerokości ok. 2-3 cm. 

Orzechy drobno posiekaj - możesz użyć malaksera. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

W naczyniu rozrób marynatę: oliwa, starty imbir, goździki, pieprz, przyprawy korzenne oraz ocet. 

Śledzie wymieszaj z cebulką, orzechami i marynatą. Pozostaw na 24 h w lodówce. 


Komentarze