Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sernik kokosowy

Kokosowa wariacja na temat klasycznego sernika. Tradycjonalistom już podziękujemy na dziś, ale eksperymentatorzy i poszukiwacze nowych smaków na pewno będą zachwyceni. 

Mnie ten smak po prostu uwiódł. Przygotowała go moja szwagierka (Dorotka, dzięki za przepis :) ), ale na stałe wejdzie do mojego sernikowego repertuaru.

Koniecznie spróbujcie!



Składniki:

  • 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 250 g herbatników kokosowych
Sposób przygotowania:

Herbatniki wrzuć do malaksera i zmiel. Dodaj rozpuszczone masło i zmiksuj. 

Powstałą masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. I odstaw do lodówki.

W dużej misce zmiksuj ser, cukier i mleczko kokosowe. Dodaj żółtka i wiórki kokosowe. Miksuj, aż do połączenia składników. Pod koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną. 

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przełóż ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj. 

Powstałą masę przełóż do tortownicy na herbatnikowy spód. Piecz 60 minut w 180 st. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 st. i piecz jeszcze 15 minut.


Komentarze