Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Rolada serowa

Jest to jedna z propozycji, którą warto mieć w lodówce, gdy spodziewamy się gości. Cudnie wygląda, jest przepyszna. Sprawdzi się na śniadanie, kolację, a także na przekąskę. Ja ją uwielbiam - dzięki niej w 30 sekund przygotowuję urozmaicone kanapki z serem, szynką, jajkiem i warzywami ;)


Składniki:
  • 50 dag sera żółtego ementaler w całości
  • 1 łyżka amsła
  • 30 dag pieczarek
  • 3 jajka
  • 20 dag szynki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w drobniutką kosteczkę. Podsmaż na maśle. 

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i posiekaj. Szynkę i paprykę również pokrój w drobną kostkę. 

Jajka, pieczarki, szynkę i paprykę wymieszaj z posiekaną natką,. majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Ser w całości zawiń dokładnie w folię i włóż na 20 minut do gorącej wody. Następnie wyjmij i ciepły rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 5 mm. Na placku rozsmaruj przygotowany farsz i ciasno zroluj. Roladę zawiń w folię aluminiową i wstaw na noc do lodówki. 

Po tym czasie pokrój w plastry i zajadaj :)





Komentarze