Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Hummus z fasoli

Systematycznie wracam do dań o wegetariańskim pochodzeniu. Najczęściej w kontekście kanapek. Tak naprawdę bardzo rzadko mam apetyt na wędliny, stą w lodówce prawie zawsze czeka jakaś pasta. 

Hummus z fasoli to taka swobodna interpretacja prawdziwego hummusu z ciecierzycy. Osobiście bardzo mi smakuje.



Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 2 ząbki cozsnku
  • kilka łyżek lodowatej wody dla uzyskania pożądanej konsystencji
Sposób przygotowania:

Fasolę osącz z zalewy. Przepłucz ją na sicie zimną wodą. 

Wyciśnij sok z cytryny i obierz czosnek.

Do malaksera wrzuć fasolę, czosnek, dodaj sok z cytryny, oliwę, sól oraz kilka łyżek wody. Zmiksuj na najwyższych obrotach.

Jeśli pasta jest za gęsta, dodaj jeszcze kilka łyżek wody.

Komentarze