Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Chleb bez mąki z samych ziaren

To moje kolejne podejście do chleba z ziaren. Kiedyś nawet na blogu był taki przepis... ale... coś chyba namieszałam w proporcjach i niestety nie wychodził tak smaczny, jak powinien. 

Przepis, który Wam dziś polecam,  zadowala mnie na 100%. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje.



Składniki:

  • 3/4 kubka słonecznika
  • 1/4 kubka dyni
  • 1/2 kubka siemienia lnianego
  • 3/4 kubka orzechów laskowych
  • 1/2 kubka żurawiny lub rodzynek
  • 1,5 kubka płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • szczypta soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1,5 kubka wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 175 st. Następnie wyjmij z formy, odwróć do góry "nogami" i piecz kolejne 30 minut. Całkowicie wystudź przed krojeniem.

Komentarze