Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Brownie z fasoli

Proste. Szybkie i smaczne. Bez mąki. Brownie, które wcale nie ma fasolowego posmaku. Brownie, które pokochaliśmy.



Składniki:

  • puszka białej fasoli
  • dojrzały banan
  • 6 suszonych daktyli
  • jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka sody
Sposób przygotowania:

Do malaksera wrzuć osączoną i opłukaną pod zimną wodą fasolę, obranego banana i daktyle. Zblenduj na gładką masę. Dodaj cynamon, kakao, sodę, jajko i pokruszoną czekoladę. Zblenduj ponownie do połączenia składników.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piecz ok. 20 minut w 180 st.



Komentarze