Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Babka cytrynowa

Na stołach królują ciasta z owocami - truskawki górą :) Znam jednak takich, którzy zawsze wybiorą babkę :) I nieważne, że kojarzy się z Wielkanocą. Lubią i już :)



Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • skórka otarta z wymytej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 3 cytryn
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Utrzyj do białości 25 dag masła, 20 dag cukru pudru, cukier waniliowy oraz sól. Nie przerywając ucierania dodawaj po 1 jajku. Stopniowo wsypuj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny. 

Ciasto wyłóż do wysmarowanej łyżką masła i wysypanej tartą bułką formy. Piecz ok. godziny w 170 st. 

Gorącą babkę ostrożnie wyjmij z formy i kilkakrotnie nakłuj długą wykałaczką. Nasącz ją mieszaniną 3 łyżek cukru z sokiem z 3 cytryn. Pozostaw do wystygnięcia.

Z 20 dag cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny przygotuj lukier - jeśli nie uzyskasz odpowiedniej konsystencji, dodaj kilka kropel ciepłej wody. Lukrem oblej ostudzoną babkę.







Komentarze