Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Smalec z fasoli z jabłkiem i majerankiem

Wersji wegetariańskiego smalcu z fasoli jest już wiele. Wystarczy wpisać w Google hasło do wyszukiwarki i możemy analizować i wybierać spośród setek wersji. Wszystkie je łączy biała fasola i cebula. Jabłko również pojawia się często. Są przepisy z suszonymi śliwkami, są z ziołami... 

Ja wyciągnęłam esencję z kilku przepisów i stworzyłam swoją propozycję.



Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i jabłko wrzuć na rozgrzany oleju i smaż około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek i chwilę przesmaż razem. Pozostaw do przestygnięcia.

Fasolę zmiksuj na pastę i dodaj do lekko schłodzonej cebuli. Dodaj majeranek, sól oraz sporo pieprzu. Dokładnie wymieszaj.




Komentarze