Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pasta z wędzonej makreli i ogórka kiszonego

Są smaki, które czasem wracają. Tkwią we wspomnieniach, choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Takim smakiem jest dla mnie pasta z wędzonej makreli. Taka "awanturka". Pamiętam, jak przygotowywaliśmy ją na lekcji techniki w szkole podstawowej. 
Dzisiejsza propozycja jest wersją dla mocno zabieganych, nie lubiących drobno kroić ;) Przecież blender jest najlepszym przyjacielem kobiety, prawda?



Składniki:

  • 1/2 wędzonej makreli
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/2 cebulki
Sposób przygotowania:

Makrelę obierz ze skóry i najdokładniej, jak potrafisz, usuń ości.

W naczyniu do blendera z nożami do siekania umieść obraną cebulkę i siekaj kilka sekund. Następnie dodaj ogórki i również przez kilka sekund przesiekaj. Przełóż do miseczki.

Do blendera włóż kawałki makreli i również przez kilka sekund miksuj.

Wymieszaj rybę z warzywami. Podawaj z ulubionym pieczywem.



Komentarze