Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Klasyczne pączki

Wiem, że to nie sezon na pączki. Ale tym przepisem muszę się z Wami podzielić - nie chciałabym, by zginął w czeluściach dysku twardego mojego komputera i nigdy nie został odnaleziony. To przepis petarda! Takich pączków jeszcze nie jadłam! Musicie koniecznie spróbować!

Zaczerpnęłam go z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych - mojewypieki.com . Tam też zerknijcie - to kopalnia genialnych przepisów! 

Zdjęcie pewnie mogłoby być lepsze, ale znikały w takim tempie... ;)



Składniki:

  • 800 g mąki pszennej + 70 g do podsypywania
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g drobnego cukru
  • 1,5 szkl. mleka
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • lukier lub cukier puder
Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej. 

Drożdże rozkrusz do garnuszka, zasyp 1 łyżką cukru i zalej 1/4 szkl. letniego mleka. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia - na około 20-30 minut.

Gdy rozczyn urośnie, wymieszaj mąkę z solą, cukrem, jajkami, letnim mlekiem i rozczynem. Zacznij wyrabiać. Pod koniec dodaj rozpuszczony tłuszcz i esencję. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - około 1,5 godziny.

Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószony mąką blat. Krótko wyrób. Odrywaj kawałki ciasta i formuj pączka. Odkładaj uformowane pączki na oprószoną mąką stolnicę. Przykryj ściereczką i pozostaw w cieple na 20-25 minut do podwojenia objętości. 

Po wyrośnięciu smaż pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175 st. - z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odkładaj na serwetkę w celu osączenia z tłuszczu. 

Jeśli lubisz z konfiturą, możesz nadziać je za pomocą rękawa cukierniczego i tylki. 

Od Ciebie zależy, czy podasz je z cukrem pudrem, czy polukrujesz. 

Komentarze