Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Tarta z łososiem i szpinakiem

Szpinak i łosoś to klasyka połączeń smakowych. Lubię je zarówno z makaronem, jak i  na tarcie. Ta powstała już dawno temu, ale czekała w archiwum na swoją kolej. :)



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 30 dag surowego filetu z łososia
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 20 dag mrożonego szpinaku lub paczka świeżego
  • 15 dag żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Usyp górkę z mąki, włóż w nią pokrojone masło, sól, cukier i wybite jedno jajko. Wymieszaj składniki palcami, a następnie zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj wodę. Gdy uzyskasz gładką kulę, zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.

Czosnek drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej. Gdy zacznie mocno pachnieć, dodaj szpinak i usmaż. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Gdy szpinak będzie lekko odparowany wyłącz gaz.

Formę do tarty wysmaruj olejem. Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 20 st. piekarnika i piecz 10-12 minut. Następnie wyłóż na podpieczone ciasto szpinak i pokrojonego w kawałki łososia. Zalej śmietanę wymieszaną z 2 jajkami i startym żółtym serem.

Wstaw ponownie do piekarnika na 25 minut.



Komentarze