Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Tarta z kokosowym kremem z borówkami

Eksperymentalna, ale przepyszna! Połączenie borówek z kokosem może nie jest typowe, ale pozytywnie zaskakuje. Kokosowy krem jest dość słodki, a kwaskowe borówki świetnie tę słodycz równoważą. 
Inspiracja



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • 300 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • borówki

Sposób przygotowania:

Przygotuj kruche ciasto: na stolnicę wysyp 250 g mąki i 1/2 szkl. cukru, zrób w sypkich produktach wgłębienie i włóż tłuszcz oraz 1 jajko. Zagnieć szybko na gładkie ciasto. Powstałą kulę zawiń folią spożywczą i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. 
Następnie nagrzej piekarnik do 180 st. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i wyklej ją ciastem. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego choćby suchą fasolę, aby obciążyć ciasto. Piecz 15 minut, a następnie usuń fasolę i papier i piecz kolejne 15 minut. Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Żółtka utrzyj ze 100 g cukru do białości. Dodaj mąkę i wymieszaj. 

Ostrożnie otwórz schłodzoną puszkę mleka kokosowego i łyżką zbierz do miseczki wytrąconą śmietankę. Przezroczystą wodę kokosową (ok. 200 ml) i mleko roślinne zagotuj. Do gotującego się mleka wlej masę jajeczną i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut, aż krem zgęstnieje. 

Ciepły krem wylej na przestudzony spód tarty, udekoruj borówkami i pozostaw do ostygnięcia. 


Z pozostałej śmietanki możesz spróbować zrobić bitą śmietanę - ubij ją z łyżką cukru. Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj tartę. Ja z tego etapu zrezygnowałam z braku czasu :)



Komentarze