Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałata masłowa z boczkiem na ciepło

Miłością do tej sałaty zaraziła mnie ciocia Irenka - czytelnicy "Piłki w kuchni" pewnie już ją znają ;) Przygotowana w ten sposób sałata masłowa zyskuje całkowicie nowe oblicze. Nieznane tradycjonalistom. Propozycja ta świetnie się sprawdzi na letni obiad lub kolację, a nawet na szybkie danie podczas wizyty niezapowiedzianych gości.
Pamiętajcie tylko o jednym - trzeba zjeść na świeżo, jeszcze ciepłe, by tłuszczyk nam się nie ściął na liściach sałaty ;)



Składniki:

  • główka sałaty masłowej
  • 30 dag boczku
  • 6 jajek 
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę oczyść i umyj. Dokładnie osusz liście. Wymieszaj z umytymi, osuszonymi i posiekanymi koperkiem i szczypiorkiem.

Boczek pokrój w kostkę i usmaż na złoto na patelni. Dopraw solą i pieprzem. 

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój na duże kawałki (np. ćwiartki na 3)

W misce wymieszaj ze sobą zieleninę z gorącym boczkiem i ciepłymi jajkami. 
Od razu podawaj. 



Komentarze