Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pizza na kalafiorowym spodzie

Eksperymentalne. Intrygujące. Kalafior niewyczuwalny! Zaciekawiłam Was?



Składniki:

  • 600 g kalafior
  • 2 jajka
  • sól
  • przyprawa do pizzy
  • 6 łyżek pasty pomidorowej
  • kilka pokrojonych pieczarek
  • cebulka
  • liście bazylii
  • mozzarella
Sposób przygotowania:

Kalafiora oczyść, umyj i osusz. Zetrzyj go na tarce i włóż do garnka. Zlej wodą do poziomu warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Zdejmij z ognia i wylej na duże sito. Dokładnie odciśnij i pozostaw do ostygnięcia.

Do wystudzonego kalafiora dodaj jajka, sól i zioła. Wymieszaj i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj spód pizzy.

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i na pizzy rozsmaruj pastę pomidorową i ułóż dodatki. Na wierzchu ułóż plastry sera.

Piecz 20 minut w 180 st.


Komentarze