Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Malinowe muffiny

Macie jeszcze mrożone maliny? Jeśli tak, to koniecznie przetestujcie przepis na muffinki z ich wykorzystaniem. Można przy nich wspominać wakacyjne wojaże ;)



Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 150 g mrożonych malin
  • 250 ml maślanki lub kefiru
  • 60 ml oleju
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 200 st. 

W jednej misce wymieszaj składniki suche wraz z malinami. W drugim naczyniu rozbełtaj jajko z olejem i maślanką. Następnie wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia składników.

Przełóż do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek na muffinki i wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut do suchego patyczka.




Komentarze