Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Malinjeżynotka sypana

Wiem, jak to brzmi. Malin-jeżyn-otka. Już tłumaczę ;) Szarlotkę sypaną wszyscy znamy, prawda? Gruszotkę niektórzy z nas pewnie też. Mnie naszła kiedyś ochota na szybkie ciasto - sypane, a że w zanadrzu nie miałam ani jabłek, ani gruszek, to wykorzystałam zawartość zamrażalnika ;) Mrożone maliny i jeżyny stały się bazą do eksperymentu. Całkiem zresztą udanego :)



Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. kaszki manny
  • 200 g masła
  • mrożone maliny i jeżyny

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 st., a naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością masła.
Mąkę, cukier i kaszkę mannę wymieszaj w misce. 

Po dnie naczynia żaroodpornego rozsyp 1 szklankę mieszanki. Następnie ułóż warstwę mrożonych owoców. Zasyp drugą szklanką mieszanki. Ułóż drugą warstwę owoców i posyp resztą mieszanki. Na wierzchu ułóż plastry masła.

Wstaw do piekarnika na 40-50 minut - do zrumienienia. 

Pyszna na ciepło :)

Komentarze