Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście

Danie jednogarnkowe (po warunkiem, że nie potrzebujesz do niego ziemniaków, a wystarczy Ci pajda chleba). Karkówka jest krucha i soczysta. Kapusta dopełniona innymi warzywami, boczkiem i pomidorami... Aż mi ślinka cieknie ;)



Składniki:

  • 4 plastry karkówki
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Karkówkę umyj i osusz. Posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i smaż na niej na złoto karkówkę otoczoną w mące. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz. 

Na tej samej patelni podsmaż umyty i dokładnie osuszony boczek pokrojony w kostkę. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj chwilę.



Kapustę odciśnij dokładnie. Wymieszaj ze startą marchewką, boczkiem z cebulą oraz z pokruszonymi liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. 

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy: kapusta, koncentrat pomidorowy, mięso, kapusta, koncentrat pomidorowy.

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz ok. 50-60 minut.










Komentarze