Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Faszerowane mięsem i pieczarkami pałki z kurczaka

Chrupiąca skórka i aromatyczny miękki farsz. Efektowne danie, które sprawdzi się i na niedzielnym obiedzie, jak i na proszonej kolacji. Wygląda inaczej, dlatego zachwyca :)



Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 1/2 bułki
  • 7 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • olej

Sposób przygotowania:

Pałki umyj, osusz i wyfiletuj:
- zsuń palcami skórę z mięsa, aż do nasady kości - uważaj, by jej nie uszkodzić,
- dużym nożem odetnij kość zostawiając tylko końcówkę z chrząstką,
- wywiń skórę chowając końcówkę kości wewnątrz kieszonki,
- z odciętej kości odkrój mięso, które zmiel.

Do zmielonego mięsa dodaj namoczoną bułkę. Drobno posiekaną cebulę i pieczarki podsmaż na oleju na rozgrzanej patelni. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż pieczarki odparują. Przestudź.

Mięso wymieszaj z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem i przyprawami. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Powstałe ze skóry kurczaka kieszonki wypełniaj za pomocą małej łyżeczki farszem. Delikatnie ubij, by wcisnąć go jak najwięcej. 

Nafaszerowane pałki układaj w naczyniu. Posyp lekko pieprzem i solą. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 30-40 minut.



Komentarze