Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Drożdżowy placek dyniowy

Może w domowych spiżarniach macie jeszcze puree z dyni? Nie bójcie się go wykorzystać w nieco inny sposób - jako dodatek do placka drożdżowego.Zapewnia ono nam nie tylko przepysznie wilgotne, ale i żółciutkie ciasto :) Inspiracja



Składniki:

  • 5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl. letniego mleka
  • 1,5 szkl. puree z dyni
  • 60 g roztopionego i przestudzonego masła
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 30 g drożdży

Kruszonka:
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru
  • 125 g masła

Sposób przygotowania:


3/4 szkl. mleka wymieszaj z puree z dyni, masłem i skórką pomarańczową.

Drożdże rozkrusz do garnuszka i zasyp 1 łyżką cukru. Zalej 1/4 szkl. letniego mleka. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 -30 minut.

Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, cynamonem. Dodaj wyrośnięty rozczyn i resztę letniego mleka. Wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1,5 godziny).

Po tym czasie mocno uderz ciasto i ponownie wyrób.

Formę o wymiarach 25x35 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto przełóż do formy. Posmaruj pędzelkiem maczanym w roztopionym maśle (1 łyżka), posyp kruszonką i przykryj czystą ściereczką. Pozostaw ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st.i piecz 35-45 minut bez termoobiegu. Minimalnie uchyl piekarnik i pozostaw w nim do przestudzenia. 










Komentarze