Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zielone śledzie Olusi

To przepis "z polecenia". Przepisy tego typu dorównują przepisom będącym w rodzinie od lat ;) Zawsze się udają, wszystkim smakują i... sami też je polecamy. 

No właśnie! Polecam go Wam gorąco :)



Składniki:

  • 1 kg zielonych śledzi
  • 1 mały pikantny ketchup
  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 4 cebule pokrojone w talarki
  • przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Śledzie umyj, oczyść i pokrój w 4-5 cm kawałki. 

Ocet, olej, wodę, ketchup, liść laurowy i ziele angielskie zagotuj. 

W dużym garnku układaj warstwami pokrojoną cebulę i śledzia posypanego przyprawą do ryb, aż do skończenia składników. Wszystko zalej gotującą zalewą. 

Gotuj śledzia pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Pozostaw do wystygnięcia.

Najlepszy po 24-48 godzinach :)


Komentarze