Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Rogaliki Judytki

Od blisko trzech lat poszukuję dietetycznych uwarunkowań objawów chorobowych u starszej córki. Z jednej strony jest to uciążliwe, a z drugiej jest świetną przygodą kulinarną. Tematem poszukiwań od samego początku zarażona jest też moja mama, a rogaliki, które Wam dziś polecam są jej autorstwa. Mówiąc krótko: są "the best"!!!



Składniki:

  • 1 kostka do pieczenia Kasia bez laktozy
  • 250 g jogurtu owczego
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie (powidła)
  • cukier puder lub roztopiona w kozim mleku gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj miękką kostkę do pieczenia, jogurt i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut. 

Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkowuj je i nożem potnij na trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż powidła na środku szerszej strony. Zwiń od szerszej do węższej kształtując rogalika.

Rogaliki piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 190-200 st. przez 15-20 minut. Ostudź. Udekoruj według uznania.


Komentarze