Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Makowiec japoński mamy

Szybki, wilgotny i aromatyczny makowiec? Oczywiście. Polecam! 

Składniki:

  • 9 jaj
  • 250 g masła
  • 1 szkl. orzechów
  • 1 szkl. rodzynek
  • 4 jabłka
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe
  • 250 g cukru
  • 9 łyżek kaszki manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 600 g maku mielonego
  • 100 ml kremówki
  • 100 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek. Bakalie sparz i odsącz. Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. 

Białka ubij ze szczyptą soli. 

Masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka i ucieraj na puszystą masę. Dodaj kaszkę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pokrojone jabłka. Wymieszaj krótko. Dodaj skórkę pomarańczową, bakalie oraz mak. Wmieszaj. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Piecz w 170 st. bez termoobiegu przez 60 minut. 

Po wystudzeniu polej czekoladą rozpuszczoną w kremówce. Pozostaw do zastygnięcia. 


Komentarze